Construction LAB 1 & 2
27-30 Noεμβρίου 2017
με τον Christof Mayer
ΠεριγραφήΤο εργαστήριο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του LABattoir σχεδίασε και θα πρότεινε λύσεις για την εσωτερική διαμόρφωση του χώρου σύμφωνα με τις ανάγκες που εκτιμήθηκε πως θα προκύψουν, μέσα από τη συμβολή των ειδικών και των συμμετεχόντων.
Αντικείμενο της πρώτης φάσης του εργαστηρίου που υλοποιήθηκε από τις 27 ως τις 30 Νοεμβρίου 2017 ήταν η καταγραφή αυτών των αναγκών, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς και μία πρώτη αρχιτεκτονική αντιμετώπιση του σχεδιασμού. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Christof Mayer - ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου Raumlabor (Βερολίνο) και με ομάδα ειδικών και φοιτητών από το Ινστιτούτο HyperWerk for Postindustrial Design (Βασιλεία). Συντονιστής ΕργαστηρίουΟ Christof Mayer είναι αρχιτέκτων, ιδρυτικό μέλος των raumlaborberlin, ενός δικτύου αρχιτεκτόνων που ιδρύθηκε το 1999 με έδρα το Βερολίνο. Η δουλειά τους διασταυρώνει την αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό, την τέχνη και την παρέμβαση στον αστικό χώρο. Το έργο τους αντιμετωπίζει την αστική ανανέωση ως διαδικασία, με μια ξεχωριστή έλξη προς τις προβληματικές αστικές τοποθεσίες που χρήζουν ενεργοποίησης. Αυτή η διαδικασία ανοίγει νέες προοπτικές για την εναλλακτική χρήση μοτίβων, των συλλογικών ιδανικών, της αστικής ποικιλομορφίας και της διαφορετικότητας.
Για την πραγματοποίηση των έργων τους, διαμορφώνονται προσαρμοσμένες ομάδες διεπιστημονικών ειδικών και πολιτών. To “Open House” (2010), ένα κατακόρυφο χωριό που λειτούργησε σα γεννήτρια “ανοιχτής κοινωνίας” στη Νότια Κορέα, αποτελεί παράδειγμα αυτής της πρακτικής. Η κολεκτίβα raumlaborberlin ειδικεύεται επίσης στο δυναμικό αστικό σχεδιασμό, με επικέντρωση στην ενεργοποίηση μέσω της χρήσης, με έργα όπως το “Aktivierende Stadtentwicklung Flughafen Tempelhof” στο Βερολίνο (2007-2008). Ακόμη, δραστηριοποιείται στον τομέα των αστικών παρεμβάσεων, δημιουργώντας το πεδίο για νέες δυνατοτήτες σε δημόσιους χώρους . Παράδε ι γμα αυτής της προσέγγισης αποτελεί το έργο Kitchenmonument” (από το2006), ένα εφήμερο, παρεμβατικό αντικείμενο που στοχεύει στη δημιουργία προσωρινών κοινοτήτων στο Ντούισμπουργκ, το Λίβερπουλ, τη Βαρσοβία, το Μόναχο, το Βερολίνο και το Αϊντχόβεν. ΑποτελέσματαΟλοκλήρωσαν το εργαστήριο 30 νέοι Έλληνες με διαφορετικό προφίλ, στο εργαστήριο συμμετείχαν ομάδα ειδικών και φοιτητών από το Ινστιτούτο HyperWerk της Βασιλείας.
|