Σκηνή Επι Πόλεως: Όρια, Δυνατότητες, Προτάσεις
Εργαστήριο #1 με το Γιάννη Παρασκευόπουλο
9 - 12 Μαϊου 2019
Στο πλαίσιο του project “Σκηνή Επί Πόλεως” το Labattoir διοργανώνει το πρώτο εργαστήριο της σειράς "Σκηνή Επι Πόλεως: Όρια, Δυνατότητες, Προτάσεις" με εισηγητή τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, το οποίο θα διερευνήσει τις εφαρμογές μιας πρότυπης φορητής θεατρικής σκηνής.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 1ου Thessaloniki Design Week.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 1ου Thessaloniki Design Week.
Εισαγωγή για τη “ Σκηνή Επί Πόλεως” |
Συντονισμός Εργαστηρίου: |
Η Σκηνή Επί Πόλεως είναι ένα project του προγράμματος LABattoir, βασισμένο σε μια ιδέα της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μια υπαίθρια, φορητή σκηνή, που δημιουργήθηκε με στόχο να λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινοτήτων και να συμβάλει στην έρευνα πάνω στη σχέση μεταξύ του αστικού τοπίου και της σύγχρονης τέχνης. Περιγραφή:Στο εργαστήριο ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες διερεύνησε τόσο τις δυνατότητες και τους πιθανούς τρόπους χρήσης της νέας δημόσιας φορητής σκηνής όσο και τη σχέση της με τον δημόσιο χώρο.
Το εργαστήριο αφορούσε ενεργούς καλλιτέχνες, που θέλουν να πειραματιστούν και να συνδημιουργήσουν πάνω στη σχέση: δημόσιος χώρος και παραστατικές τέχνες. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο της έδρας του προγράμματος Labattoir, τα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, ως work in progress, την Κυριακή 12 Μαϊου 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος του Labattoir για το Thessaloniki Design Week. |
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ.
Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Οργανισμού ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ Θεσσαλονίκης, με τον οποίο έχει παρουσιάσει έργα των Έγκβιστ, Ζενέ, Κολτές, Στάικου, Παπαγεωργίου, Πόε, Σίλβερ, Κέην. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Contact Improvisation, Tai – Chi, Βιοενέργειας, Κινησιολογίας και Θεατρικής Έκφρασης. Επιπλέον, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο Κραιόβας, στα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Ιωαννίνων, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στο θέατρο Black Box αλλά και στο Θέατρο Τ. Ως ηθοποιός έχει παίξει, μεταξύ άλλων, στα «Αγαπητά Πούλια» Ζαν Ανούιγ, «Στη μοναξια των κάμπων με βαμβάκι» Μπ.μ. Κολτες, «οι Δούλες» Ζαν Ζενέ, «Παίξ’ το πάλι Χαμ» Β. Παπαγεωργίου, «Τα λουλούδια στην Κυρία» Άκη Δήμου, «Βόυτσεκ» Μπίχνερ, «Κοσμικό γεγονός» Νιλ Λα Μπιουτ, «Μακιναλ» Σόφι Τρέντγουελ, «Πέερ Γκυντ» Ίψεν. Δίδαξε θέατρο στο Θεατρικό Εργαστήρι "Νέες Μορφές” (1997-2001), στην Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ (2001-2010), στο Τμήμα Θεάτρου της σχόλης καλών τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2007-20010), στη 4η και την 7η θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου [2003, 2006], στη διεθνή συνάντηση δραματικών σχολών στη Σινάια της Ρουμανίας [2005], την 9η Διεθνή συνάντηση δραματικών σχολών στην πόλη του Μεξικό, στο πρόγραμμα “Diaspora” του Εθνικού Θεάτρου Σκωτίας στη Γλασκόβη [2006]. Συμμετείχε στη συνάντηση νέων σκηνοθετών και συγγραφέων που διοργανώθηκε από την European Theatre Convention το καλοκαίρι του 2002 στη Γαλλία (Pelussin) και στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ δραματικών σχολών στο Ταμπίκο του Μεξικό την άνοιξη του 2004. Πρακτικές πληροφορίες:Προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει λήξει.
Ημερομηνίες και ώρες εργαστηρίου: Πέμπτη 9/5, 11.00 -15.00 Παρασκευή 10/5, 11.00 -15.00 Σάββατο 11/5, 17.00 -21.00 Παρουσίαση αποτελέσματος: Κυριακή 12/5, 21:00 Χώρος διεξαγωγής: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία (26ης Οκτωβρίου 35) Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. |