Performative Walk "Δικό σας"
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ / ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
στο πλαίσιου Thessaloniki Design Week
9 -12 Μαΐου 2019
Ένα σύνολο σύντομων καλλιτεχνικών δράσεων που άπτονται σε μια προσχεδιασμένη διαδρομή στην περιοχή γύρω από την έδρα του LABattoir, το κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, το πρόγραμμα LABattoir ξεκίνησε μια διαδικασία επικοινωνίας και διαλόγου με ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή, και παράλληλα οργάνωσε ένα εργαστήριο για την δημιουργία ενός συλλογικού καλλιτεχνικού έργου με στόχο την ενεργοποίηση της γειτονιάς και την ανανέωση της ταυτότητάς της, τόσο για τους ίδιους τους χρήστες της όσο και για την υπόλοιπη πόλη.
H νεοσύστατη καλλιτεχνική ομάδα που προέκυψε μέσα από το εργαστήριο σχεδίασε ένα σύνολο σύντομων δράσεων που οδηγούν από το κτίριο των Παλαιών Σφαγείων στην οδό Σαπφούς. Έχοντας ως αφετηρία την έννοια της “τέχνης για την κοινωνική αλλαγή” (art for social change), το συλλογικό έργο με τίτλο “Δικό Σας” συνιστά το αποτέλεσμα μιας σειράς συναντήσεων, εργαστηρίων και συνδιαλλαγών ανάμεσα στους δημιουργούς και κατοίκους της περιοχής. Η νέα μορφή τέχνης, είναι η ζωή. Ο νέος καλλιτέχνης, ο άνθρωπος.
(...) Έχει ο καλλιτέχνης ευθύνη όταν απευθύνεται; Έχει ο άνθρωπος ευθύνη στην κοινωνία όπου επηρεάζει και επηρεάζεται; Κάθε χώρος όπου υπάρχει/γίνεται τέχνη, οφείλει να είναι μια ιδανική κοινωνία. Ο καλλιτεχνικός χώρος ως μια ιδανική κοινωνία προκύπτει από το γεγονός του ότι σε αυτόν δεν αναπαράγονται απλώς τα δεδομένα της κοινωνίας, αλλά προτείνονται και λύσεις (η “θέση” του καλλιτέχνη είναι και αυτή από μόνη της λύση). Σε περίπτωση που ένα έργο αναπαράγει απλώς την κοινωνία, δίχως πρόταση, ανήκει στον παρελθόντα χρόνο, και πρώτον δεν υπάρχει έργο τέχνης, δεύτερον δεν υπάρχει άνθρωπος ως καλλιτέχνης, μιας και ο άνθρωπος είναι πλασμένος έτσι ώστε να ξεπερνάει τις δυσκολίες. Ένα έργο γεμάτο με δυσκολίες, είναι λειψό. Τέλος, Τέχνη είναι μονάχα ό,τι αλλάζει την κοινωνία, τον άνθρωπο, γιατί το λέω εγώ. Έτσι, μια εξελιγμένη μορφή τέχνης, δε θα διαχωρίζει κοινό με έργο, δε θα υπάρχει ο καλλιτέχνης ως πεφωτισμένος που θα παρουσιάζει μια ιδέα την οποία όλοι θα σέβονται με τη σιωπή τους. Η νέα μορφή τέχνης θα συμβαίνει ανάμεσα στους ανθρώπους, δίχως ανάγκη από εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους. Όπως και η κοινωνία, έτσι και η τέχνη. Όπως και η τέχνη, έτσι και η κοινωνία. Θωμάς Διάφας, επιμελητής Απόσπασμα από το προσωπικό καλλιτεχνικό Μανιφέστο του επιμελητή (2016) Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Σαββίδης (καλλιτεχνικός διευθυντής LABattoir)
Επιμέλεια - Συντονισμός: Θωμάς Διάφας Καλεσμένη καλλιτέχνις: Δανάη Μπλέτσα Συνδιαμόρφωση: Άννη Τσεβδομαρία Νίκος Δέμελης Κέλλυ Κατή Νατάσα Καρρά Γιάννα Τσόκου Εμψυχωτές: Λάζαρος Λαζαρίδης Κωνσταντίνος Μελισσάς Παναγιώτης Μητσόπουλος Παύλος Tάνη Δηλώσεις συμμετοχής // Πρακτικές πληροφορίεςΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ:
9-10/05, 20:00, αφετηρία Παλιά Δημοτικά Σφαγεία 11-12/05, 19:00, αφετηρία γωνία Σαπφούς & Πίψου Συμμετοχή δωρεάν μέσω κράτησης εδώ Περιορισμένος αριθμός θέσεων ανά διαδρομή. |
Τα project:
DoCu-ltural ChAnge, 2019 , Γιώτα Βαλαή, Όλγα Δέικου, Φώτης Βλαχάκης
* Αποκάλυψη, 2019Φώτης ΒαζάκαςΈπειτα από την παρακολούθηση του εργαστηρίου “Η πόλις” και την επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή των Σφαγείων, δημιουργήθηκε μια φαντασιακή ομπρέλα που ενώνει το συνειδητό και το υποσυνείδητο του χώρου. Η εικονογράφηση μιας ‘νεκρής’ απο καιρό βιτρίνας σε ένα κομβικό σημείο, στην οδό Μαντζάρου, άθελά της επικοινωνεί μια σκέψη και λειτουργεί ως ατομική γέφυρα προς ενα συλλογικό ερωτημα: πόσο μέσα στο πρόβλημα είμαι τελικά, όταν δεν μπορώ να μπω πραγματικά μέσα σε αυτό; Στη συμβολική αυτή αφετηρία βασίζεται η οπτική ταυτότητα του συλλογικού έργου “Δικό Σας” την οποία φορούν στις μπλούζες και τις τσάντες τους οι εμψυχωτές της διαδρομής.
* Πειραματιστής, αυτοδίδακτος στο ευρύτερο εικαστικό και οπτικό – ακουστικό κομμάτι των τεχνών και του σύγχρονου. (Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με παράλληλη επαγγελματική ζωή ως Foodchef. Ζει και δραστηριοποιείται στηνΘεσσαλονική
|
1. Προφορική Μαρτυρία, 2019Αδαμαντία ΞηρίδουΟ κύριος Γεώργιος Μπαρτζώκας είναι συνταξιούχος, εργαζόμενος μέχρι το 1988 στα δημοτικά σφαγεία. Αφηγείται σε μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα συνέντευξής του μνήμες από τους συναδέλφους του και τις σχέσεις τους με τους κατοίκους της περιοχής.
Μοντάζ: Άγγελος Τσομπανίδης * Η Αδαμαντία Ξηρίδου εργάζεται ως μαθηματικός στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι θεατρολόγος, έχει δημοσιεύσει διηγήματα και έργα της για το θέατρο έχουν παρουσιαστεί σε χώρους στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
|
2. Συμπόσιο Γειτονιάς: Σαπφούς - Μαντζάρου - Ουρανού, 2019Θανάσης ΚριτσάκηςΠρόκειται για μια παράσταση με performative στοιχεία, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους της περιοχής. Ένα τραπέζι με μουσική, φαΐ και ποτό που θα δώσει την ευκαιρία της συζήτησης των κοινών προβλημάτων και της γνωστοποίησής τους στο κοινό. Οι θεατές θα έχουν στο τέλος την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά με διατύπωση ερωτημάτων και συμμετοχή στη συζήτηση.
Μόνο στις 11/05 * Ο Θανάσης Κριτσάκης έχει τελειώσει το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ και είναι τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού "Πολιτικής επιστήμης και Κοινωνιολογίας" του Ε.Κ.Π.Α. Έχει συμπληρώσει τις θεατρικές του σπουδές σε Γερμανία και Ρωσία. Τέλος, έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Γιάννη Αναστάσακη, Γλυκερία Καλαϊτζή, Cezaris Grauzinis, Roger Bernart, Yan Duyvendak, Volker Losch. Ο Θανάσης Κριτσάκης έχει σκηνοθετήσει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Δημητρίων, στο Thalia Theater του Αμβούργου και στο Maly theater της Μόσχας.
|
3. Ηχητικές Οπτικές / Vocal Views, 2019Ευαγγελία Σπυροπούλου
Αντλώντας από το συλλογικό υποσυνείδητο και ταυτόχρονα συμβάλλοντας σε αυτό, οι συμμετέχοντες καλούνται να συν-δημιουργήσουν το έργο σε μία δράση που σκοπό έχει την αποτύπωση του χώρου μέσα από το προσωπικό βίωμα. Μέσα από φράσεις/λέξεις που ενεργοποιούν τους ψυχικούς αυτοματισμούς, εκφράζουν αυθόρμητα/ακατέργαστα τις εμπειρίες τους στην ευρύτερη περιοχή των Σφαγείων, καθώς και την προσωπική τους οπτική.
* Η Ευαγγελία Σπυροπούλου γεννήθηκε στη Ρόδο το 1983, και ζεί στη Θεσσαλονίκη από το 2001. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, Οργάνωση Συνεδρίων & Εκδηλώσεων, και είναι ερασιτέχνης εικαστικός και φωτογράφος.
|
4. i don’t see deer, 2019Στέλλα ΜαστοροστερίουΜια χορογραφική έρευνα της σχέσης και της αλληλεπίδρασης του σώματος και του αστικού χώρου. Δημιουργώντας εφήμερες site-specific εικόνες και καταστάσεις που βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο, επιχειρεί να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους βίωσης και σκέψης για την πόλη.
Χορευτές: Φωτεινή Κοντούλη, Ξένη Κοττάκη, Άννα Κυριαζή, Άρτεμις Πυρπύλη, Άγγελος Τσαρούχας * Η Στέλλα Μαστοροστέριου είναι χορογράφος και δασκάλα χορού με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει χορό, αρχιτεκτονική και κοινωνιολογία, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη χορογραφία.
|
5. DoCu-ltural ChAnge, 2019Γιώτα Βαλαή - Φώτης Βλαχάκης - Όλγα ΔέικουΗ ιδέα ενός έργου τέχνης ξεκινά από την εικόνα και την ανεξάρτητη επιμέλειά της από τον καλλιτέχνη. Το συγκεκριμένο έργο καταγράφει τη δημιουργική διαδικασία των καλλιτεχνών του project “Δικό Σας”. Απώτερος στόχος του είναι να αποτελέσει το διαμεσολαβητή ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και στην διαμόρφωση της αντίληψής τους για την επιτακτική ανάγκη της αλλαγής.
* Η Γιώτα Βαλαή έχει διττής φύσης επαγγελματικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο, καθώς οι σπουδές της επικεντρώνονται στη διοίκηση πολιτιστικών και τουριστικών μονάδων, στη διαχείριση αερομεταφορών και στην εκπαίδευση ενηλίκων, ενώ απέκτησε καθιερωμένη εμπειρία και γνώσεις σε θέματα πολιτισμού και τέχνης.
* Ο Φώτης Βλαχάκης Γεννήθηκε Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο τμήμα κινηματογράφου ΑΠΘ. Συνεργάστηκε με τηλεοπτικούς σταθμούς. Δουλεύει σαν freelancer εδώ και 17 χρόνια. * Η Όλγα Δέικου γεννήθηκε στη Φλώρινα. Ήρθε Θεσσαλονίκη για σπουδές στο τμήμα Χημικών μηχανικών του ΑΠΘ. Στη στην συνέχεια σπούδασε φωτογραφία. Ασχολείται επαγγελματικά με φωτογραφία και παραγωγές βίντεο εδώ και 10 χρόνια. Γεννήθηκε στη Φλώρινα. Ήρθε Θεσσαλονίκη για σπουδές στο τμήμα Χημικών μηχανικών του ΑΠΘ. Στη στην συνέχεια σπούδασε φωτογραφία. Ασχολείται επαγγελματικά με φωτογραφία και παραγωγές βίντεο εδώ και 10 χρόνια. |
6. Trailer, 2019
Γιώργος Τάγκος
Το έργο προβάλλει μια σειρά πλάνων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των δράσεων του συλλογικού έργου “Δικό Σας” στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνται οι καλλιτέχνες. Σκοπός είναι η έμφαση στη θετική αλλαγή των σημείων από την ενεργοποίηση των δραστηριοτήτων πριν αλλά και μετά.
* O Γεώργιος Τάγκος, είναι φοιτητής και σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. Κατάγεται από τα Γιαννιτσά και αυτή τη στιγμή μένει Θεσσαλονίκη μόνιμα λόγω των σπουδών του.
7. City within the City, 2019Άννη (Παναγιώτα) Τσεβδοµαρία
Σε μία προσπάθεια οικειοποίησης του χώρου κατοικίας της, η καλλιτέχνιδα επιχειρεί να παρέμβει στο τοπίο που της επιβάλλεται, τοποθετώντας QRCodes κτιρίων πάνω σε άλλα κτίρια, αντικαθιστώντας τα με αυτά και αναδιαμορφώνοντας την εικόνα του τόπου. Σε μία ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα για το έργο, προτρέπει τους θεατές να συνεισφέρουν στη διαδικασία με ένα δικό τους σχόλιο για την περιοχή. Σκοπός είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του χώρου με τον άνθρωπο.
Facebook page: City within City * Η Άννη (Παναγιώτα) Τσεβδομαρία είναι visual artist, απόφοιτη του Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, με ειδίκευση στη Διεύθυνση Φωτογραφίας, και απόφοιτη της Stereosis, School of Photography. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της πάνω στην Εφαρμοσμένη-Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη.
|
8. Απογραφή, 2019Ιουλία Χαραλάμπους
Η δράση αποτελεί ένα κοινωνικό πείραμα για τον περαστικό / κάτοικο, ο οποίος καλείται να συμμετέχει και να συνδιαμορφώσει μια εικαστική εγκατάσταση. Ο περαστικός αλληλεπιδρώντας με την καλλιτέχνιδα, αποτυπώνει πάνω σε νωπές μήτρες από πηλό τη στιγμιαία σκέψη του. Στόχος της δράσης είναι η συλλογή όσο περισσότερων αποτυπωμένων σκέψεων μπορούν να συλλεχθούν και η μόνιμη εγκατάστασή τους σε δρόμο της περιοχής που θα υποδείξουν οι κάτοικοι.
* H Ιουλία Χαραλάμπους γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικά εργαστήρια. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
|
9. Ένα (συν)υφαντό βιωμάτων περιπλάνησης, 2019Αρχοντία Σακελλαρίου
Συν-δημιουργώντας ένα υφαντό που λειτουργεί ως landmark - τόπος 'εκλογών' - τόπος ερωταπαντήσεων, οι επισκέπτες/κάτοικοι/παρευρισκόμενοι καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: ''Σου αρέσει αυτή η γειτονιά;'' Οι απαντήσεις δίνονται μέσω μίας χρωματικής παλέτας που παρατηρήθηκε στην περιοχή με υλικό δράσης το ύφασμα. Ο καθένας/καθεμία επιλέγει το 'χρώμα του' και ξεκινά την 'ύφανση'. ''Ναι'' - Κόκκινο, '' Όχι'' - Γκρι, ''Αδιάφορη'' - Κίτρινο. Η δημιουργός, αφού θέτει το ερώτημα, απαντά και εκείνη σε αυτό και έπειτα ξεκινά τη δική της ‘ύφανση’
* Η Αρχοντία Σακελλαρίου, λάτρης και περιπατήτρια της Θεσσαλονίκης, παρατηρήτρια και σε συνεχή πειραματισμό κατανόησης της ταυτότητάς της, σπούδασε στην πόλη για τα δάση, το φυσικό περιβάλλον και για την αρχιτεκτονική του τοπίου. Σχεδίαζε και σχεδιάζει, κατασκεύαζε και κατασκευάζει εικόνες, ιστορίες και περιβάλλοντα που αποτελούν αισθητικές, εικαστικές και αρχιτεκτονικές προσπάθειες σύνθεσης του τι συμβαίνει 'τριγύρω'.
|
10. A plastic heaven, Re-creation, 2019Eλάινε-Κωνσταντίνα ΕλαφρούΈνα κτίριο φάντασμα στην οδό Ν. Μαντζάρου και ο μικρός παράδεισος που αναδύεται μέσα απο τα ερείπιά του. Μια εγκατάσταση στημένη απο ανακυκλώσιμα υλικά της περιοχής, έρχεται σε αρμονία με το περιβάλλον την ημέρα και σε διάδραση με το τεχνητό φως τη νύχτα, απεικονίζοντας δυο “λουλούδινα είδη”. Σκοπός του έργου, να χαράξει στο βλέμμα του επισκέπτη/παρατηρητή την αίσθηση του ονειρεύομαι, του ελπίζω, του αναγεννώ. Εδώ υπάρχει η ανάγκη για νέα ζωή.
* Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1989, κάτοχος πτυχίου Αρχιτεκτονικής & Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων (2013), η Ελάινε - Κωνσταντίνα Ελαφρού θεωρείται ακόμα “παιδί της νύχτας” καθώς ξεκίνησε να εργάζεται σε χώρους νυχτερινής εστίασης απο την ηλικία των 17, λιγότερο απο οικονομιή ανάγκη, περισσότερο για να τροφοδοτήσει το ανήσυχο πνεύμα της για τον κόσμο γύρω της..
|
11. Δρόμος, 2019Φωτεινή Διβάνογλου
Μια χειρονομία αποκατάστασης των προσδοκιών των κατοίκων της περιοχής των παλαιών Σφαγείων για προέκταση της οδού Πίψου και άνοιγμα δρόμου κάθετα προς την οδό Σταθμού για έξοδο προς το λιμάνι, μέσω απεικόνισης ενός εικονικού δρόμου ως φωτιστική εγκατάσταση.
* Η Φωτεινή Διβάνογλου έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Είναι εικαστικός καλλιτέχνης με ενδιαφέρον για τη δημιουργία έργων με φως.
|